Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

12 juli 2022

Ben jij de maker van een werk dat wordt beschermd door het auteursrecht? Dan heb je recht op een exploitatierapportage!

Op 7 juni 2022 is het nieuwe artikel 25ca van de Auteurswet in werking getreden. Het artikel regelt de transparantieplicht voor exploitanten van auteursrechten. De exploitant (bijvoorbeeld een uitgever) moet de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk ten minste één keer per jaar informeren over de exploitatie van dit werk. Dit betekent dat hij de maker moet informeren over de exploitatiewijzen, de daarmee gegenereerde inkomsten en de verschuldigde vergoeding. Deze informatie moet bovendien up-to-date, relevant en volledig zijn.

Niet alleen de exploitanten zijn verplicht tot het geven van een exploitatierapportage. Volgens de nieuwe bepaling in de Auteurswet zijn ook de licentie- en sublicentienemers verplicht om de maker transparantie te geven over de exploitatie van het werk.

De transparantieplicht geldt niet indien het aandeel van de maker bij de totstandkoming van het auteursrechtelijk beschermde werk niet significant is. Denk dan bijvoorbeeld aan de rol van een figurant in een film. Dat de transparantieplicht niet geldt, betekent dat exploitanten niet verplicht zijn jaarlijks actief te informeren. Wanneer makers wel behoefte hebben aan informatie over de exploitatie kunnen zij daar om vragen en moet de exploitant die informatie alsnog kunnen geven.

Exploiteren anderen jouw auteursrechtelijk beschermde werken? Dan heb je dus in principe jaarlijks recht op een exploitatierapportage.

Meer weten over jouw auteursrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank