Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

04 juli 2022

De Jiskefet Encyclopedie maakt geen inbreuk op het woordmerk ‘Jiskefet’

Eerder oordeelde de rechtbank Noord-Holland dat de makers en bedenkers van het humoristische televisieprogramma ‘Jiskefet’ konden optreden tegen de Jiskefet Encyclopedie. Noblesse Uitgevers, de makers van de encyclopedie, moest door middel van een sticker duidelijkheid verschaffen over de totstandkoming van het boek. Zonder deze sticker zouden de makers van de Jiskefet Encyclopedie inbreuk maken op het merkenrecht van Jiskefet. In onze vorige blog lees je meer over deze uitspraak van de rechtbank Noord-Holland.

Noblesse Uitgevers was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en ging met succes in hoger beroep. Op 28 juni 2022 oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat de Jiskefet Encyclopedie géén inbreuk maakt op het merkenrecht van Jiskefet.

Gebruik van het woord ‘Jiskefet’ in de titel van een boek kan volgens het hof niet worden aangemerkt als zogenoemd “gebruik voor waren en diensten” en dit is wel vereist voor een geslaagd beroep op merkinbreuk (sub a, b en c van artikel 2.20 lid 2 BVIE). De titel van een boek wordt gezien als een onderdeel van het boek zelf en wordt niet gebruikt als een teken waarmee de uitgeverij wil aangeven dat de encyclopedie van haar afkomstig is. De titel is geen zogenoemd onderscheidingsteken.

Een vervolgvraag is dan of Noblesse Uitgevers dan merkinbreuk maakt op grond van sub b van artikel 2.20 lid 2 BVIE. Dit artikel vereist dat er zonder geldige reden ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit het woordmerk Jiskefet, dat afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk. Volgens het hof is hiervan geen sprake.

De titel van de encyclopedie verwijst uitsluitend naar de activiteiten van Jiskefet en daarmee ook naar de inhoud van het boek. Van ongerechtvaardigd voordeel is daarom geen sprake. Daarnaast benadrukt de titel juist de unieke band tussen het merk en het programma en spreekt het boek niet negatief over Jiskefet. De reputatie en het onderscheidend vermogen worden daarom ook niet aangetast.

De makers van de Jiskefet Encyclopedie maken dus geen inbreuk op het woordmerk ‘Jiskefet’. Jiskefet kan de encyclopedie niet verbieden.

Meer lezen? Lees de volledige uitspraak hier.

Heb jij vragen over (inbreuk op) jouw intellectuele eigendomsrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank