Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

25 maart 2024

Gele stiksel merk van Dr. Martens is nietig verklaard

Voor velen een herkenbaar element van de Dr. Martens veterlaarsjes: het gele stiksel. Maar is dit gele stiksel ook zodanig herkenbaar dat het publiek door het zien van dit stiksel direct denkt aan de schoenen van Dr. Martens? Ofwel – in juridische termen – heeft het gele stiksel onderscheidend vermogen (verkregen)? Over deze vraag heeft het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) zich onlangs gebogen.

Airwair, de merkhouder van ‘Dr. Martens’, heeft in 2020 een Benelux positiemerk ingeschreven voor het positioneren van een geel stiksel op een zwarte welt langs de buitenzool van een veterlaars. Van Haren heeft deze merkaanvraag vervolgens aangevochten met het standpunt dat het merk geen onderscheidend vermogen zou hebben. Volgens Van Haren was het namelijk onwaarschijnlijk dat het publiek het positiemerk als een merk zou opvatten. Het merk was volgens Van Haren niet ‘onderscheidend’ genoeg; een vereiste voor het inschrijven van een geldig merk.

Een merk kan echter door de jaren heen onderscheidend vermogen verkrijgen door het gebruik daarvan. Indien door het vele gebruik het publiek het gele stiksel is gaan associëren met Dr. Martens, wordt er gesproken over ‘inburgering’ en kan er toch sprake zijn van een geldig merk.

Hoe zit dat nu bij de Dr. Martens veterlaarsjes? Is het gele stiksel op de zwarte welt hét identificerende kenmerk voor de veterlaarsjes? Het BBIE heeft geoordeeld dat dit voor zwarte / donkergekleurde laarsjes wél het geval is. De combinatie van het gele stiksel en de zwarte welt op donkergekleurde veterlaarzen, is door het lange en intensieve gebruik geschikt geworden om de herkomst van de schoenen aan te duiden, aldus het BBIE. Echter, het positiemerk is aangevraagd voor laarzen in alle mogelijke kleuren, en dus niet alleen voor donkergekleurde laarzen. In tegenstelling tot het gele stiksel in combinatie met donkergekleurde laarzen, is het gele stiksel in combinatie met lichtgekleurde laarzen (nog) niet geschikt om de herkomst van de schoenen aan te duiden. Airwair heeft het gele stiksel op lichtgekleurde laarzen namelijk nog niet lang en intensief gebruikt waardoor het publiek het gele stiksel op deze laarzen niet zal associëren met de Dr. Martens schoenen. Het gele stiksel op de zwarte welt in combinatie met een licht gekleurde laars is daarom nog niet ingeburgerd en mist onderscheidend vermogen.

Het BBIE heet het positiemerk van Airwair gelet op het voorgaande nietig verklaard. Een geel stiksel op een zwarte welt in combinatie met een veterlaars identificeert de herkomst van de schoenen niet voor alle mogelijke kleuren veterlaarzen.

Lees hier het volledige arrest.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank