Spring naar content
Door:

Amy Klomp

Datum:

10 februari 2021

Gemeente Amsterdam treedt met succes op tegen de Parkeerwekker-app: Parkeerwekker in Amsterdam verboden. 

De Gemeente Amsterdam heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Vector Wise, de ontwikkelaar van de Parkeerwekker. Het gebeurt niet vaak dat de overheid een procedure start tegen een ondernemer met de vraag om alle activiteiten te stoppen. Het gebeurde in deze zaak. En met succes: de kortgedingrechter verbiedt de Parkeerwekker in de gemeente Amsterdam.

De Parkeerwekker is een app die aan de gebruikers van deze app een melding verstuurt, wanneer een scanauto van de gemeente langs hun geparkeerde auto rijdt. De gebruiker heeft dan nog vijf minuten om alsnog parkeergeld te betalen en zodoende een boete te voorkomen. Volgens Vector Wise, de ontwikkelaar van de Parkeerwekker, biedt de app een oplossing voor gebruikers die ‘vergeten’ zijn parkeergeld te betalen.

Dat klinkt voor veel autobezitters als muziek in de oren. Of is het te mooi om waar te zijn?

De rechtbank Amsterdam oordeelde op 1 februari 2021 dat de Parkeerwekker aanzet tot onrechtmatige gedragingen, te weten het niet betalen (ontduiken) van de (volledige) verschuldigde parkeerbelasting. Dit is in strijd met wat in het maatschappelijk verkeer betaamt. Althans, met de app wordt bewust het risico genomen dat ‘vergeetachtige’ parkeerders worden gefaciliteerd. De gemeente loopt hierdoor inkomsten mis, omdat gebruikers van de Parkeerwekker niet bij aanvang van het parkeren al betalen (en waarschijnlijk – als er geen scanauto langsrijdt – helemaal niet zullen betalen).

De rechtbank verbiedt daarom het gebruik van de Parkeerwekker in de gemeente Amsterdam. Maar, naast Amsterdam is de app ook beschikbaar in Rotterdam, Delft, Leiden, Utrecht, Tilburg en Groningen. Zal de app ook in deze gemeenten worden verboden?

Vector Wise gaat in ieder geval tegen de uitspraak in hoger beroep.

Dus: wordt vervolgd!

Lees de volledige uitspraak hier.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank