Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

12 mei 2023

Kunstmatige intelligentie ook juridisch interessant: eerste beslissing VS en EU-wetgeving op komst

Je kunt geen krant of nieuwspagina openslaan, zonder te lezen over de nieuwste ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en het gebruik van chatbots zoals ChatGPT.

Ook op het gebied van intellectuele eigendom is kunstmatige intelligentie een interessant topic. Kunstmatige intelligentie is in staat om kunstwerken of andere werken te creëren die normaliter in aanmerking komen voor (auteursrechtelijke) bescherming. Zo werd in 2021 met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie gemaakt van delen van De Nachtwacht van Rembrandt die ca. 300 jaar geleden verloren waren gegaan.

Deze opkomende ontwikkeling roept ook veel juridische vragen op, waaronder:

1. Kunnen er ook intellectuele eigendomsrechten rusten op werken die niet (alleen) door een mens maar met behulp van kunstmatige intelligentie zijn gemaakt?

2. Zo ja, wie is dan de rechthebbende op deze werken?

3. Wie dient te worden aangemerkt als “inbreukmaker” als het inbreukmakende werk met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt?

4. Mag een systeem van kunstmatige intelligentie beschermde werken van derden gebruiken als input voor het algoritme om tot een nieuw werk te komen, of is er dan sprake van inbreuk?

US Copyright Office: geen auteursrechten

In Amerika is onlangs door The US Copyright Office geoordeeld over de vraag of er auteursrechten rusten op een werk dat tot stand is gekomen met behulp van kunstmatige intelligentie. Vooralsnog is deze vraag (deels) afwijzend beantwoord. Door Kris Kashtanova was met behulp van Midjourney, een kunstmatige intelligentie-tool die afbeeldingen genereert, een kort stripboek geschreven en getekend. De verhaallijn was door mensen bedacht, maar de afbeeldingen waren tot stand gekomen met behulp van het programma Midjourney. De vraag die in deze zaak centraal stond was of de interacties van Kashtanova met Midjourey voldoende waren om te kunnen spreken van een onafhankelijk creatief werk van Kashtanova. The US Copyright Office oordeelde uiteindelijk dat de geschreven tekst en de ordening van de afbeeldingen voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking kwamen. Voor wat betreft de individuele afbeeldingen, die tot stand waren gekomen met behulp van het programma Midjourney, werd de auteursrechtelijke bescherming echter afgewezen.

Europese wetgeving op komst over kunstmatige intelligentie

Ook in Europa houdt de opkomst van kunstmatige intelligentie de gemoederen bezig. De EU is bezig met het opstellen van een verordening (de AI Act) om (het gebruik van) kunstmatige intelligentie te reguleren. De wetgeving moet de risico’s voor mensenrechten beperken en anderzijds innovatie blijven stimuleren.

In de concept versie van de wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende risico niveaus van systemen van kunstmatige intelligentie. Het risiconiveau bepaalt aan welke waarborg een systeem moet voldoen. Zo is een van de opgenomen waarborgen dat bedrijven die tools van kunstmatige intelligentie, zoals Chat GPT en Midjourney, inzetten, transparant moeten zijn over het auteursrechtelijk beschermde materiaal dat is gebruikt voor de ontwikkeling van hun systemen. Afgelopen donderdag stemde het Europees Parlement over deze wetgeving. De Parlementsleden van de Europese Unie willen strenge regels voor kunstmatige intelligentie. Zij willen bijvoorbeeld een verbod op realtime gezichtsherkenning en strenge regels voor systemen als ChatGPT.

Duidelijk is dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. Heeft u vragen over kunstmatige intelligentie en (de gevolgen voor uw) intellectuele eigendomsrechten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via info@bright-advocaten.nl

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank