Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

26 juni 2023

Licentiegever failliet? Wat nu?

Licenties (gebruiksrechten) kunnen van grote waarde zijn voor een onderneming. Een licentie geeft een onderneming (bv.) een recht om merken, handelsnamen, modellen en/of octrooien te gebruiken.

Wat gebeurt er nu met deze licenties als de licentiegever failliet is? In deze blog staan we stil bij de positie van de licentienemer bij een faillissement van de licentiegever.

De Hoge Raad heeft over de positie van de licentienemer bij faillissement van de licentiegever in 2018 twee belangrijke arresten gewezen:

1. Credit Suisse / Jongepier, en

2.Curatoren / Verhuren

Deze arresten hebben ertoe geleid dat de licentienemer een behoorlijk sterke positie heeft bij een faillissement van de licentiegever. De Hoge Raad heeft in het Credit Suisse / Jongepier-arrest geoordeeld dat licentieovereenkomsten op het moment van de faillietverklaring van kracht blijven. Dit betekent dat de curator niet de bevoegdheid heeft om de licentieovereenkomsten bij faillissement van de licentiegever te beëindigen.

In het Curatoren / Verhuren-arrest heeft de Hoge Raad de positie van de licentienemer zelfs nog sterker gemaakt. In dit arrest is geoordeeld dat de curator persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden wanneer hij een verplichting (zoals een verplichting die voortvloeit uit een licentieovereenkomst) bewust niet nakomt en de curator hiervoor een persoonlijk verwijt kan worden gemaakt.

Kortom: licentienemers hoeven zich niet direct zorgen te maken bij een faillissement van hun licentiegever. De curator is gebonden aan de afspraken die partijen in de licentieovereenkomst hebben gemaakt en de licentienemer blijft bevoegd om dat wat in licentie is gegeven, te gebruiken.

Maar let op! Wanneer partijen afspraken hebben gemaakt over de beëindiging van de licentieovereenkomst bij faillissement (wat vaak gebeurt), dan gaan deze afspraken vóór op de regel hiervoor. Vaak staat in een licentieovereenkomst dat deze bij faillissement eindigt of beëindigd kan worden. Kijk dus altijd goed in het licentiecontract wat partijen precies hebben afgesproken. Het zou goed kunnen dat de curator daardoor toch de bevoegdheid heeft om de licentieovereenkomst bij faillissement te beëindigen.

Meer weten over IP-rechten bij faillissement? Lees dan hier onze andere blog over IP-rechten bij faillissement of neem vrijblijvend contact met ons op.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank