Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

07 december 2022

Optreden tegen onwenselijke domeinnamen

We kunnen eigenlijk niet meer zonder ze: domeinnamen. Een domeinnaam is een adres gekoppeld aan een vindplaats op het internet. Op deze manier kunnen websites gemakkelijk worden gevonden. Domeinnamen zijn dan ook identiek; iedere domeinnaam kan maar één keer bestaan. Voor het verkrijgen van domeinnamen geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dat resulteert er soms in dat iemand anders een domeinnaam registreert die wel erg veel lijkt op jouw naam of merk. Tegen dergelijke inbreuken kun je vaak wat doen. In deze blog leggen we uit welke mogelijkheden je hebt.

Indien jouw naam of merk door een derde wordt gebruikt in een domeinnaam (exact hetzelfde of net iets anders) en deze derde weigert het gebruik van deze domeinnaam te staken, dan zijn er twee opties om de inbreuk op te heffen:

1. Een procedure starten bij de rechter;

2. Een arbitrageprocedure starten (ADR).

ADR-procedures zijn laagdrempeliger, goedkoper en sneller dan procedures bij de rechter. Deze procedures hebben dan ook vaak de voorkeur. Echter, wanneer een zaak een complex feitenkader heeft, ligt een ADR-procedure minder voor de hand. In dat geval moet de stap naar de rechter worden gezet.

Er zijn verschillende ADR-procedures in het leven geroepen. De vraag welke procedure je kunt voeren hangt af van de extensie van de domeinnaam waar het om gaat. Een extensie is hetgeen wat achter de punt in de domeinnaam staat. Voorbeelden zijn .com, .nl en .eu. Voor .nl-domeinnamen kunnen belanghebbenden een ADR-procedure starten bij het WIPO.

In tegenstelling tot een procedure bij de rechter wordt bij een ADR-procedure niet getoetst aan de wet. De verschillende procedures toetsen namelijk aan eigen regels. Hoewel de verschillende procedures in detail van elkaar verschillen, wordt over het algemeen getoetst aan de volgende drie vereisten:

1. Er moet sprake zijn van een merk en een verwarrende domeinnaam;

2. De houder van de domeinnaam heeft geen gerechtvaardigd belang;

3. De domeinnaam is te kwader trouw ingeschreven en/of wordt te kwader trouw gebruikt.

Je hebt als rechthebbende geen advocaat nodig om een ADR-procedure te starten. Indien je weet bij welke instantie je moet zijn en welk toetsingskader van toepassing is, kun je zelf de klacht indienen. Gelet op de verschillende procedures en bijbehorende regels, adviseren wij wel om een advocaat in te schakelen.

Maakt een domeinnaam inbreuk op jouw intellectuele eigendomsrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen bekijken wat voor jou de beste opties zijn.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank