Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

28 juni 2021

Waarom is het zo belangrijk dat jij jouw intellectueel eigendom registreert?

Wanneer je jouw intellectueel eigendom niet registreert is het lastig exclusiviteit af te dwingen en inbreukmakende producten of diensten te bestrijden. Dé kroon op je werk, die laat je je toch niet afpakken?

Slechts 5% van de Nederlandse ondernemers heeft een registratie voor een merk, voor de vormgeving van een product of voor een uitvinding. Een behoorlijk laag percentage. Al helemaal wanneer bekend zou zijn dat ondernemingen met geregistreerde intellectuele eigendomsrechten maar liefst gemiddeld 20% meer omzet per werknemer genereren (volgens een recente studie (2021) van het Europees Octrooibureau in samenwerking met het Europese merken- en modellenbureau).

Door je intellectueel eigendom niet te (laten) registreren, ben je dus in feite dief van je eigen portemonnee.

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom is de verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties en creatieve concepten. Denk hierbij aan vormgeving, uitvindingen, merken, handelsnamen, muziek, software, games, teksten en foto’s. Sommige intellectuele eigendomsrechten ontstaan vanzelf bij de creatie ervan zoals het auteursrecht of puur door het gaan gebruiken ervan zoals het handelsnaamrecht. In de meeste gevallen geldt echter dat intellectuele eigendomsrechten eerst moeten worden geregistreerd voordat bescherming wordt verkregen. Dit geldt voor merken, modellen en octrooien.

Wat zijn de voordelen van het registreren van intellectueel eigendom?

Door intellectueel eigendom te registeren blijf je jouw concurrenten voor.

Door het registreren van jouw intellectueel eigendom kun je:

– een monopolie verkrijgen én exclusiviteit afdwingen op jouw creatie;

– namaakproducten een halt toeroepen;

– andere inbreukmakende producten en diensten bestrijden;

– de bekendheid, reputatie en goodwill van jouw onderneming beschermen en voorkomen dat concurrenten hier van profiteren; en

– schade vorderen op het moment dat er inbreuk wordt gemaakt op jouw rechten.

En last but not least bieden intellectuele eigendomsrechten ook financiële voordelen. Een intellectueel eigendomsrecht is namelijk een vermogensrecht. Dit betekent dat het een bepaalde waarde vertegenwoordigt waardoor het recht kan worden gekocht en verkocht, verpand en in licentie kan worden gegeven. Ook voor potentiële investeerders, financiers en kopers is het bestaan en de aanwezigheid van intellectuele eigendomsrechten in een onderneming dus uitermate relevant.

Kortom, genoeg redenen om je intellectueel eigendom te registreren!

Wil jij de waarde van jouw onderneming vergroten? Wij helpen je graag bij het registreren en beschermen van jouw intellectueel eigendom. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@bright-advocaten.nl.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank