Spring naar content
Door:

Anne de Laat

Datum:

15 januari 2021

Wat betekent de Brexit voor jouw intellectuele eigendomsrechten?

Behoud je jouw rechten in het Verenigd Koninkrijk of is actie vereist om te zorgen dat je over deze rechten blijft beschikken?

Op 31 december 2020 is een einde gekomen aan de overgangsperiode van de Brexit. Dit betekent dat sinds 1 januari dit jaar alleen nog de eigen nationale regels en wetten gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Moet je actie ondernemen voor jouw huidige Europese en internationale model- en merkregistraties?

Hieronder zetten we de verschillende situaties uiteen:

Jouw merk/model was voor 1 januari 2021 geregistreerd in de Europese Unie

In hoeverre actie is vereist, hangt af van de status en duur van de geldigheid van het merk of model. Wanneer je houder bent van een geldig Uniemerk en/of Uniemodel, dan zal je vanaf 1 januari naast het Europese recht automatisch en zonder extra kosten over een nationaal recht in het Verenigd Koninkrijk beschikken. Zonder dat je hiervoor zelf iets hoeft te doen!

Let op: In het geval dat de registratie van het Europese recht afloopt en deze moet worden verlengd, zal je de keuze moeten maken of je jouw recht ook in het Verenigd Koninkrijk wilt behouden. Als dit het geval is, dan zal de verlenging voor het recht in het Verenigd Koninkrijk apart worden geregeld in een nationale registratie. Hiervoor zullen dan ook extra taksen moeten worden betaald.

Jouw merk/model zat op 1 januari 2021 in de aanvraagfase en was nog niet geregistreerd

In dit geval heb je negen maanden de tijd (dus tot 30 september 2021) om de aanvraag ook te bevestigen voor het Verenigd Koninkrijk. Let op: hiervoor moet wel nog een apart tarief betaald worden, boven op de kosten voor het Uniemerk!

Jouw merk/model is na 1 januari 2021 aangevraagd of moet nog worden aangevraagd:

Ben je van plan om in de toekomst een merk- of modelaanvraag in te dienen voor de Europese Unie en wil je dat dit recht ook geldt in het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je hiervoor een aparte Britse registratie indienen.

Aantonen dat je jouw merk daadwerkelijk gebruikt in het Verenigd Koninkrijk

Het is belangrijk om na te gaan of je daadwerkelijk een nationaal merk in het Verenigd Koninkrijk wilt gaan gebruiken. Vijf jaar na datum registratie wordt een merk namelijk gebruiksplichtig en zal je moeten kunnen aantonen dat dat het merk daadwerkelijk is gebruikt voor de waren en/of diensten waarvoor het is ingeschreven. Voor de geldigheid van het Britse merkrecht zal dus normaal gebruik moeten worden aangetoond in het Verenigd Koninkrijk. Als het niet je intentie is om het merk in het Verenigd Koninkrijk te gaan gebruiken, kun je gezien de kosten die hierbij komen kijken er beter voor kiezen om de merkaanvraag in het Verenigd Koninkrijk achterwege te laten.

Andersom, was het voor een Uniemerk-registratie tot 1 januari 2020 voldoende om gebruik van het merk aan te tonen in minimaal één van de lidstaten van de Europese Unie, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Maar met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, geldt gebruik van een merk in het Verenigd Koninkrijk niet meer als bewijs voor normaal gebruik in de Europese Unie. Vanaf 1 januari jl. moet normaal gebruik voor een Uniemerk dus worden aangetoond in minimaal één van de overgebleven 27 lidstaten.

Heb je vragen naar aanleiding van het bovenstaande of wil je advies over de bescherming van jouw merken/of model in de Europese Unie, neem dan gerust contact met ons op via info@bright-advocaten.nl.

 

 

 

 

 

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank