Spring naar content

Modellenrecht

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Wanneer iemand inbreuk maakt op uw modelrecht (bijvoorbeeld door uw design over te nemen of de vormgeving van uw product te kopiëren) kan dit vervelende gevolgen hebben voor uw business. Ook wanneer u zelf wordt beschuldigd van inbreuk op iemands modelrecht, zult u behoefte hebben aan juridisch advies.

Wilt u bijvoorbeeld:

 • Optreden tegen een partij die uw product nabootst?
 • Advies over beschermingsmogelijkheden van uw product?
 • Weten of er risico’s kleven aan de introductie van uw nieuwe product?
 • Bijstand omdat u een dagvaarding heeft ontvangen wegens vermeende inbreuk op Benelux of Europese modelrechten van uw concurrent?
 • Dat wij onderzoek doen naar het bestaan van oudere, nieuwheidsschadelijke modellen?

Wij helpen u bij dit soort vraagstukken graag.

Wat is modelrecht?

Modelrecht is het exclusieve recht van de eigenaar op een 2D tekening of een 3D model. Op verschillende voorwerpen kan modelrecht rusten, denk aan meubels, onderdelen van producten, designs, ontwerptekeningen vormgeving van producten etc. Voorwaarde voor bescherming als model is dat het model nieuw moet zijn (nog niet eerder op de markt) en een eigen karakter moet hebben (moet afwijken van de producten die al bestaan op de markt).

Modellen moeten worden geregistreerd in een register. Modelrechten hebben een geldigheidsduur van telkens 5 jaar, tot maximaal 25 jaar. Er bestaan ook niet-geregistreerde Europese Gemeenschapsmodellen. Deze worden niet geregistreerd en hebben een geldigheidsduur van 3 jaar. Ongeregistreerde modelrechten ontstaan, net als auteursrechten, vanzelf, door de enkele creatie.

Inbreuk

De eigenaar van een geregistreerd model kan optreden tegen anderen die zijn model gebruiken of die een vergelijkbaar model gebruiken dat dezelfde algemene indruk wekt. Op grond van een niet geregistreerd Europees model kan alleen worden opgetreden tegen slaafse kopieën.

Vorderingen bij inbreuk

In geval van inbreuk kan de modelrechthebbende verschillende vorderingen instellen. Hij kan o.a. vorderen dat:

 • het inbreukmakend gebruik stopt (op straffe van een dwangsom);
 • er inzage wordt gegeven in de administratie (inkoop-, verkoop-, voorraad-, omzet,- en winstcijfers en leveranciers- en afnemergegevens);
 • er een recall plaatsvindt;
 • de inbreukmakende producten worden vernietigd;
 • er een rectificatie wordt geplaatst;
 • er schadevergoeding/winstafdracht wordt betaald;
 • de advocaatkosten (deels) worden vergoed.

Meestal wordt de inbreukmaker eerst via een sommatiebrief verzocht om aan deze vorderingen (of een deel van deze vorderingen) te voldoen. Heeft een dergelijke brief niet het gewenste effect, dan start de rechthebbende een procedure bij de rechter. De rechthebbende kan er ook voor kiezen om (daarnaast) (bewijs)beslag te leggen op de inbreukmakende producten of de administratie.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Praktische mindset

Referenties