Spring naar content

Octrooirecht

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Wanneer iemand inbreuk maakt op uw octrooirecht (bijvoorbeeld wanneer anderen technieken toepassen of producten op de markt brengen die beschermd zijn door uw octrooi) kan dit vervelende en grote gevolgen hebben voor uw business. Ook wanneer u zelf wordt beschuldigd van inbreuk op een octrooirecht van een ander, kan dit veel impact hebben op uw bedrijfsvoering en op de (investerings- of strategische) keuzes waar u voor staat. U zult advies nodig hebben om een oplossing te bereiken of een juiste keuze te kunnen maken.

Wilt u bijvoorbeeld:

  • Weten of een partij inbreuk maakt op uw octrooi?
  • Optreden tegen een partij die inbreuk maakt op uw octrooi?
  • Advies omdat u zelf beschuldigd wordt van octrooi-inbreuk?
  • Een andere partij een licentie verstrekken op uw octrooi?
  • Advies in een overnametraject en weten of relevante octrooien wel tot de vennootschap behoren?
  • Afspraken over de koop van bepaalde octrooien in een contract vastleggen?

Wij helpen u hier graag bij, soms in samenwerking met een octrooigemachtigde uit ons netwerk waar wij nauw mee samenwerken.

Wat is een octrooi?

Een octrooi is een exclusief recht, bedoeld om een nieuw (technisch)product, (technische)werkwijze of een nieuwe technologie te beschermen. Door een octrooi profiteert de uitvinder van zijn uitvinding, terwijl de concurrentie die uitvinding niet kan gebruiken. Een octrooi geeft u het alleenrecht over uw uitvinding. Als ‘tegenprestatie’ wordt een octrooiaanvraag altijd gepubliceerd. Dat geeft anderen de gelegenheid gebruik te maken van nieuwe kennis zodat de innovatie wordt bevorderd. Anderen mogen uw octrooirecht niet schenden. De overheid verleent octrooien om de ontwikkeling van de techniek te stimuleren.

Om een geldig octrooi te verkrijgen, moet de uitvinding voldoen aan 3 zogenaamde materiële voorwaarden: nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Voldoet het octrooi niet aan deze voorwaarden, dan kan iemand die er inbreuk op maakt terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Praktische mindset

Referenties