Spring naar content

Portretrecht

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Indien u een foto van uzelf tegenkomt op internet of in een blad, kan dit in strijd zijn met uw portretrecht. Daarnaast kunt u (als fotograaf of journalist) aangeschreven worden door een derde die stelt dat u inbreuk maakt op het portretrecht van deze derde. Wij geven u in dergelijke situaties graag juridisch advies.

Wilt u bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat iemand stopt met het gebruik van een foto waar u op staat?
  • Advies over het gebruik van foto’s met natuurlijke personen daarop?
  • Een reactie sturen op een ontvangen sommatiebrief of dagvaarding?
  • Afspraken maken met modellen, werknemers etc. wiens foto’s u wilt gebruiken?
  • Bijstand in een onderhandeling over uw portretrechten;

Voor dit soort vraagstukken kunt u bij ons terecht.

Wat is portretrecht?

Bij portretrecht gaat het expliciet niet om de auteursrechten die zitten op de foto zelf. Het gaat enkel om de herkenbare personen die op die foto staan. Deze personen kunnen zich mogelijk verzetten tegen het gebruik van hun portret en dus van die foto. Het hoeft daarbij niet per se te gaan om een (volledig) gezicht, zolang de persoon maar herkenbaar in beeld is.

Er is een redelijk belang nodig

Een geportretteerde heeft geen onbeperkt recht om zich te verzetten tegen het gebruik van zijn uiterlijk. Daar moet namelijk wel een redelijk belang voor zijn. Het meest voor de hand liggende voorbeeld daarbij is dat iemands privacy is geschonden. Daarbij gaat het niet alleen om geschonden intimiteit, maar bijvoorbeeld ook om ongewenste associaties en gevaar voor bespotting. Bekende personen kunnen bovendien inroepen dat zij geen vergoeding hebben ontvangen voor het gebruik van hun portret (terwijl ze dat normaal wel bedingen). Ook dat is een redelijk belang.

Is een redelijk belang aanwezig, dan kan de geportretteerde zich verzetten tegen de verdere publicatie van de foto in kwestie. Voor zover schade is geleden, kan vergoeding daarvan worden gevorderd. De daarvoor aangewezen weg is het sturen van een sommatiebrief, eventueel gevolgd door een procedure bij de rechter.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Praktische mindset

Referenties