Spring naar content

Schending van vertrouwelijke informatie (knowhow) of bedrijfsgeheimen

Wanneer iemand vertrouwelijke bedrijfsinformatie of handelsgeheimen van een concurrent zonder diens toestemming verkrijgt, gebruikt of openbaar maakt, kan dit onrechtmatig zijn. Het kan bovendien zorgen voor veel schade. Indien u hiermee geconfronteerd wordt, zult u zo spoedig mogelijk actie willen ondernemen om verdere schade te voorkomen of om geleden schade te verhalen. Ook wanneer u hier zelf van wordt beschuldigd, zult u behoefte hebben aan juridische bijstand.

Wilt u bijvoorbeeld:

  • Uw eigen knowhow en bedrijfsgevoelige informatie beter beschermen?
  • Afspraken maken met samenwerkingspartners, leveranciers, werknemers over het geheimhouden van vertrouwelijke informatie?
  • Iets doen tegen uw ex-werknemer die bedrijfsgevoelige informatie heeft meegenomen naar zijn nieuwe werkgever?
  • Weten of u opgedane kennis mag gebruiken in uw eigen bedrijf?

Voor al dit soort vraagstukken kunt u bij ons terecht.

Wat is bedrijfsgevoelige informatie of wat zijn bedrijfsgeheimen?

Bedrijfsgevoelige informatie – ook wel bekend als bedrijfsgeheimen – verwijst naar (vaak waardevolle en vertrouwelijke) informatie die een bedrijf bezit en waarvan de openbaarmaking of ongeoorloofde toegang schadelijk kan zijn voor de belangen van het bedrijf.

Het kan gaan om uiteenlopende informatie, zoals productinformatie, klantinformatie, bedrijfsstrategieën, onderzoeks- en ontwikkelingsinformatie of financiële gegevens. Het beschermen van bedrijfsgevoelige informatie kan van vitaal belang zijn om de concurrentiepositie, het succes en de reputatie van een bedrijf te waarborgen. Veel bedrijven nemen maatregelen, zoals het implementeren van beveiligingssystemen, het opstellen van vertrouwelijkheidsclausules in contracten en het beperken van de toegang tot informatie om ervoor te zorgen dat bedrijfsgeheimen veilig blijven.

Er is een Europese richtlijn (EU-richtlijn inzake bedrijfsgeheimen) die van belang is en in Nederland is er de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) die de bescherming van bedrijfsgeheimen regelt.

Claims

In geval van schending van bedrijfsgeheimen of vertrouwelijke informatie kunt u verschillende vorderingen instellen. U kunt o.a. vorderen dat:

  • De inbreukmaker stopt met het gebruiken, openbaar maken of verkrijgen van vertrouwelijke informatie (op straffe van een dwangsom);
  • Er een schadevergoeding wordt betaald voor de geleden schade;
  • Gestolen documenten of vertrouwelijke informatie wordt teruggegeven;
  • Er maatregelen worden genomen ter waarborging van de vertrouwelijkheid.
Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Praktische mindset

Referenties